Apelezi la o banca de celule stem? Iata, ce trebuie sa stii

banca celule stem

Expresia "celule stem" a fost adoptata dupa un timp in limbajul obisnuit. Insa domeniul in sine este inca intr-o faza seminala si foarte controversata. Recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical si cea a celulelor stem adulte din coloana vertebrala sunt cele mai cunoscute proceduri.

Inainte de a lua o pozitie sau alta privind celulele stem si utilizarea lor terapeutica, este esential sa cunoastem ceea ce discutam. Trebuie sa realizam o dezbatere dificila pentru a realiza pe ce pozitie ne aflam: pro sau contra. Prin urmare, abordarea cea mai putin exigenta pentru a intelege ce sunt aceste celule stem este intelegerea locului pe care il joaca in recuperarea medicala aceste celule, ele fiind privite ca un "motor" al organismului. De asemenea, ele fac obiectul si cercetarii in domeniul clonarii. In lumina acestui element, celulele stem sunt utilizate in general in tratamentele regenerative pentru a opri sau chiar inversa progresul bolii perpetue sau considerata fara leac.

Potrivit Institutului de Medicina Regenerativa McGowan de la Universitatea din Pittsburgh (SUA), citat de Live Science, medicina regenerativa este un teritoriu care pune in evidenta repararea sau suprapunerea tesuturilor si organelor care au suferit rani din cauza ranilor, afectiunilor sau deformarilor intrinseci.

Caracterizarea celulelor stem

Celulele stem sunt un termen neexclusiv in care se unesc trei clasificari ale celulelor: celulele stem embrionare, ombilicale si celulele stem dezvoltate sau adulte.

Celulele stem embrionare sunt numite pluripotent, cu posibilitatea de a aduce toate celulele care iau in considerare celulele care formeaza un corp uman. Celulele stem ombilicale sunt delegate multipotentiale, aratand ca se pot schimba in mai multe tipuri de celule, demonstrand caractere unice de dezvoltare, in comparatie cu organismele incipiente ale celulelor stem asa cum este indicat de NYSTEM New York Stem Cell Science.

Din motive morale, celulele stem ombilicale si celulele stem adulte sunt cele principale utilizate in tratamentele regenerative; utilizarea embrionara a celulelor stem este limitata.

Celulele stem sunt recunoscute de caracteristicile unice pe care le au in regenerarea organismului sau combatarea unor boli incurabile.

Celule stem adulte

Celulele stem adulte sunt recoltate din maduva osoasa, sange sau grasime si ridica cele mai putine probleme morale si legitime, dar impedimentul lor este identificat cu caracteristicile lor, mult sub puterea celor ombilicale.

De-a lungul vietii, cantitatea de astfel de celule stem se diminueaza in corpul uman, cercetatorii estimeaza ca bebelusii au pana la de mai multe ori mai multe celule stem din maduva osoasa decat cei care au atins varsta de 50 de ani, dupa cum arata un raport recent distribuit in domeniul.

Institutul National de Sanatate din SUA mai adauga ca acest tip de celule stem poate crea variatii ale ADN-ului fata de norma. Cauzele pot merge de la o zi la alta, otravuri sau chiar erori asociate cu replicarea ADN-ului dupa ceva timp.

Celulele stem ombilicale

Celulele stem ombilicale, dupa cum sugereaza si numele, pot fi culese din cordonul ombilical cel mult dupa nastere, care necesita consimtamantul parintilor pentru prelevarea mostrelor.

Tesutul ombilical este in mod normal eliminat, totusi tinde sa fie dat pentru o cercetare logica diferita sau poate fi salvat intr-o banca de celule stem, unde tinde sa fie pastrata pentru probabilitatea ca bebelusul sau mama sa aiba in viitor nevoie de tratament regenerativ.

Aceste celule stem sunt din ce in ce mai viabile in diviziunea celulara, iar in conditii perfecte, o celula stem ombilicala solitara poate, in termen de 30 de zile, sa copieze pana la un miliard de celule, dupa cum se arata intr-o investigatie distribuita in revista Ortopedie.

Aplicatiile celulelor stem ombilicale sunt variate, pornind de la tratamentul bolilor sistemului imunitar, de exemplu, lupusul, inflamatia articulatiilor reumatoide sau scleroza variata; si contaminari nesfarsite, de exemplu, infectia cu HIV, herpesul sau boala Lyme, conform American Medical Esthetics (AMA).

Tratamentul cu celule stem

Din perspectiva potentialului de tratare a diferitelor boli, celulele stem embrionare sunt cele mai incurajatoare. Ca atare, dezbaterea in domeniul medical potrivit moralitatii subiectului este in desfasurare, unele tari interzicand utilizarea celulelor stem embrionare. Nu ne referim aici la cele ombilicale sau adulte, mare atentie!

In circumstante exceptionale, celulele embrionare pot fi dezvoltate pentru a ramane nespecializate, salvand capacitatea lor de a se schimba in orice celula de care are nevoie un pacient.

Principalele astfel de descoperiri ale utilizarii acestor tipuri de celule au fost prezente in august 2001, subventiile de cercetare fiind constranse cu atentie de organizatia George W. Bramble. In martie 2009, presedintele american Barack Obama a pus in discutie restrictiile din trecut privind finantarea guvernamentala, exprimand faptul ca viitoarele investigatii, inclusiv celulele stem embrionare, sunt supuse masuratorilor morale si legale fortate de Institutul National de Sanatate (NIH).

Cercetatorii au fost in favoarea crearii celulelor stem pluripotente, a unei celule stem create artificial. Acestea sunt obtinute prin programarea celulelor stem adulte pentru a primi comportamentul celulelor stem embrionare. Avand in vedere punctul de plecare al acestor celule, pericolul de a prezenta sau de a crea anomalii este inca ridicat. Cercetatorii cred ca aproape sigur vor folosi aceste celule mai tarziu pentru transplanturi, spune NIH.

sursa: descopera.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rafturi Arhiva: Cea mai buna solutie pentru depozitare si arhivare

Lucruri pe care fiecare femeie ar trebui să le știe despre o operație de lifting de sâni

Unicorn Consulting - Servicii complete de contabilitate pentru SRL-uri, PFA-uri și SA-uri în București